Skip to content

Viljelijöiden Suomi-kokemuksia

05.11.2009 -

Oli kunnia saada seurata läheltä, kun Reilun kaupan viikoilla Suomessa vierailleet tuottajavieraat tutustuivat maahamme. Ecuadorilainen banaanituottaja Francisca Márquez oli Suomessa koko viikon, ja kamerunilainen puuvillatuottaja Gadjéré Oumarou neljä päivää. Siinä ajassa he ehtivät huomata, kuinka erilainen maa Suomi on heidän kotimaahansa verrattuna.

Gadjéré pisti merkille, että suomalaisilla maanviljelijöillä on lava-autoja ja traktoreita apunaan. Gadjérélla itsellään ei ole koneita tai autoa, vaan työ puuvillapelloilla tehdään käsin ja satoa siirretään omin voimin.

Mies oli vaikuttunut kuullessaan, että Suomessa on nainen presidenttinä. Ylpeänä me kerroimme, että presidentti on kaiken lisäksi Reilun kaupan juhlavuoden suojelija ja että itsenäisyyspäivän vastaanotolla tarjotaan perinteisesti Reilun kaupan tuotteita. Vielä juuri ennen lentokentälle lähtöä, Gadjéré halusi käydä katsomassa presidentin linnaa.

Francisca oli ensi kertaa elämässään ulkomailla matkustaessaan Suomeen. Hän ihmetteli eniten kummallisen kuuloista kieltä ja sitä, kuinka vähän pääkaupunkimme kaduilla kulki ihmisiä. Kovin erikoista oli myös, kuinka usein pimeys pääsi yllättämään. Opettajana aikaisemmin työskennellyt Francisca aloitti päivänsä katsomalla hotellin ikkunasta, kuinka suomalaislapset odottivat pimeällä koulun pihalla koulupäivän alkua.

Matkansa päätteeksi Francisca kertoi, että Suomessa käyminen oli ollut ihana kokemus. Viikon aikana hän ehti tavata lukemattomia suomalaisia koululaisista toimittajiin ja Reilun kaupan vapaaehtoisista kansanedustajiin. Kaikkialla hänellä oli ollut tervetullut olo.

Hienoa, että me suomalaiset onnistuimme viestimään Franciscalle, kuinka iloisia olimme kaukaa tulleesta vieraastamme. Näin, vaikka monen espanjan kielen taito rajoittui eleisiin ja hymyihin.

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tiedottaja Meri Savonen

Bookmark and Share

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: