Skip to content

Hyviä uutisia Reilun kaupan kotisaarelta

03.02.2010 -

Erkki Toivanen, Lontoo

Vuoden vaihtuessa oli ilmeistä, ettei taloustaantuma ole pahemmin koetellut Reilun kaupan tuotteita, pikemminkin päinvastoin. Jotkut uskaltavat jo toivoa, että yhteisestä asiastamme olisi vihdoin tulossa kansanliike. Reilun kaupan tuotteita on Britannian markkinoilla nyt yli
4 500. Se näyttäisi osoittavan, että eettiset arvot painavat vuosi vuodelta enemmän yhä useampien kansalaisten ostopäätöksissä. Monet heistä sanovat oivaltaneensa, että Reilu kauppa tarjoaa uskottavimman ja toimivimman tavan vaikuttaa välittömästi oikeudenmukaisemman maailman syntymiseen. Se koskee myös yrityksiä: Reilun kaupan tuotteita myyvät yrittäjät ovat pysyneet uskollisina eettisille arvoille, mutta toimivat tietenkin myös oman etunsa nimissä, koska kysyntä on edelleen kasvussa. Nousukierre jatkuu.

Britanniassa Reilun kaupan kaupunkien ja kuntien lukumäärä on sekin kohonnut vuosi vuodelta tasaisesti kohti viidensadan rajaa. Luoteis-Englannissa sijaitseva 4 000 asukkaan Garstang oli julistautunut maailman ensimmäiseksi Reilun kaupan kaupungiksi vuonna 2001. ”Garstang: The World’s First Fairtrade Town” lukee nyt liikennemerkeissä ja t-paidoissa. Tuon pikkukaupungin innostavaa esimerkkiä on seurannut muualla maailmassa yli 300 kaupunkia. Rooma, Kööpenhamina ja Dublin ovat tehneet pääkaupunkeina seuraa Lontoolle ja Walesin Cardiffille.

Länsi-Englannissa sijaitseva Bristol juhli viime vuonna ensimmäistä viisivuotiskauttaan Reilun kaupan kaupunkina järjestämällä muotinäytöksen. Vaatteissa käytetty puuvilla oli Reilun kaupan puuvillaa, joka oli tuotettu Reilun kaupan eettisten arvojen mukaisesti.

Tämä on silti vasta alkua, sillä viime vuonna brittienkin jokaisella ostosmatkalla Reilun kaupan tuotteisiin keskimäärin käyttämä rahamäärä nousi lopultakin vain muutaman pennosen – £1.39:stä 1.42:een. Mutta esimerkiksi luomutuotteiden kaupassa tapahtui selvää laskua hintatietoisten perheellisten palatessa huokeampiin teollisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin. Siksi on syytä muistaa ja muistuttaa, että talouskriisi koettelee sittenkin ankarimmin kehitysmaiden tuottajia ja asukkaita – ja että meistä useimmilla on kaikesta huolimatta edelleen varaa maksaa ruoastamme enemmän.

Hyvien uutisten ohella täältä on kerrottavana yksi vakava aihe huoleen. Kun makeisteollisuuden jätti, pian 200 vuotta vanha kunnianarvoisa Cadbury ilmoitti siirtyvänsä käyttämään Reilun kaupan kaakaota suklaatuotteissaan, se oli tervetullut jymyuutinen ennen kaikkea Ghanan tuottajille. Nyt amerikkalainen Kraft on ostanut Cadburyn. Emme vielä tiedä, noudattaako Kraft Cadburyn tekemiä Reiluun kauppaan liittyviä sopimuksia kaakaoviljelmien kanssa. Toinen monikansallinen jättiläisyritys, sveitsiläinen Nestlé, on puolestaan laajentanut Reilun kaupan suklaan käyttöä omissa tuotteissaan. Joulukuussa se ilmoitti että sen valmistamat Isossa-Britanniassa ja Irlannissa myytävät Kit Kat -suklaakeksipötköt ovat vastedes Reilun kaupan tuotteita. Niitä myydään Britanniassa ja Irlannissa miljardi kappaletta vuodessa!

Sainsbury´s-supermarketketjun hyllyille on ilmaantunut laaja valikoima Reilun kaupan teetä Intiasta ja Itä-Afrikasta. Enää ei minunkaan tarvitse käydä ostamassa sitä Marks & Spencerin myymälöistä, minne se tuli kymmenisen vuotta sitten – ja mistä sain ensimmäisen kosketuksen Reilun kaupan tuotteisiin.

Kirjoittaja on Reilun kaupan lähettiläs Erkki Toivanen

Bookmark and Share

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: