Skip to content

Reilun kaupan puuvillasta valmistetut sukat pitävät puuvillatuottajilla kengät jalassa

29.04.2010 -

Aloitin harjoitteluni täällä Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä tutustuen kaikkiin Suomessa myytäviin Reilun kaupan tuotteisiin yhdistyksemme tuotetietokannan päivittämisen myötä. Lähes 1 500 tuotteen tietojen tarkistamisessa on kulunut aika paljon aikaa, ja toisinaan tietokannan tökkiessä hampaita on tullut kiristeltyä. Mutta suuri valikoima on ennen kaikkea loistava uutinen meille suomalaisille Reilun kaupan kannattajille.

Valikoima kävi siis päivitellessä hyvinkin tutuksi, ja vaikka suuren osan tuotteista tiesin jo entuudestaan, myös yllätyksiä osui kohdalle. Esimerkiksi mausteiden ja viinien laaja valikoima oli mukava yllätys, mutta ennen kaikkea minua ilahdutti puuvillatuotteiden valtava määrä. Suomessa myydään tällä hetkellä lähes 700 erilaista Reilun kaupan puuvillasta valmistettua tuotetta, ja uusia tuotteita tulee markkinoille kaiken aikaa. Puhumattakaan Suomen rajojen ulkopuolella olevista nettikaupoista…

Reilun kaupan puuvillan myynnin kasvu on hyvä uutinen monille afrikkalaisille viljelijöille. Etenkin Länsi-Afrikassa puuvilla on kaakaon lisäksi tärkein vientituote. Perinteiset Reilun kaupan tuotteet kuten kahvi ja banaani tulevat suurelta osin Etelä- ja Keski-Amerikasta, mutta puuvillan myynnin kasvun myötä myös monet Afrikan maat pääsevät hyötymään enemmän Reilusta kaupasta.

Oma suosikkini Reilun kaupan puuvillasta valmistetuista tuotteista ovat sukat. Niitä on helppo ostaa ja niitä tarvitaan aina, eikä trendeistä tarvitse välittää. Ja ennen kaikkea Suomesta saa loistavia sukkia, joissa Reilu kauppa ja suomalainen työ yhdistyvät.

Minulla ei ole yhtäkään muistikuvaa sukista koko viime vuoden kahden kuukauden pituiselta vierailultani Keniassa. Suurin selitys tähän lienee ilmasto, varsinkaan rannikon kuumankosteassa ilmassa ei yleensä tullut mieleen pukea sukkia jalkaan. Sen sijaan muistan nähneeni paljon paljaita jalkoja ja todella risaisia kenkiä. Jossain näin myös kaupiteltavan vanhoista autonrenkaista tehtyjä kumisia sandaaleja ja muita omaperäisiä ratkaisuja.

Rannikkokylän köyhät omavaraistaloudessa elävät viljelijät näyttivät pärjäävän askareissaan ilman kenkiä, mutta mieluummin olisin nähnyt enemmän kunnollisia jalkineita. Itse en olisi samoilla seuduilla uskaltanut ottaa kenkiä jalasta jo alueella asustelevien myrkkykäärmeiden takia. Paikalliset kulkevat pitkiä matkoja kouluun, vettä ja polttopuita hakemaan, pelloille ja kalastusvesille. Nämä matkat voisivat olla helpompia sekä terveydelle että omanarvontunnolle kengät jalassa. Niillä hetkillä, kun me valkoihoiset mzungut menimme kenttäkurssin ja työharjoittelun tehtävien myötä esittämään kaikenlaisia kysymyksiä viljelijöille (usein kamera tai gps-laite käsissä!) olisin toivonut, että viljelijöillä olisi ollut edes ehjät vaatteet ja kengät häivyttämässä rikkaan ja köyhän maailman kohtaamisen räikeyttä.

Iloinen uutinen viljelijöille on se, että me täällä Suomessa tarvitsemme sukkia vuoden ympäri. Harvassa ovat ne päivät, jolloin aamusta iltaan tarkenisi paljain varpain. Sukkia siis kuluu paljon, mutta eihän se haittaa, kun voimme helposti valita myös sellaiset sukat, jotka auttavat pitämään viljelijäperheellä kengät jalassa!

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tuoteharjoittelija Reetta Koskela.


Bookmark and Share

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: