Siirry sisältöön

Reiluista ruusuista elantoa käsityöläisille

06.05.2010 -

Vaikka maailmalla on myynnissä jo kymmenisen tuhatta erilaista Reilun kaupan tuotetta, läheskään kaikki kehitysmaatuotteet eivät ole vielä sertifioinnin piirissä. Miksi banaanin ja kahvin tuottajilla on mahdollisuus hyötyä Reilusta kaupasta, mutta kumin tai silkin tuottajille ei ole annettu samaa mahdollisuutta?

Ennen kuin tuote voidaan sertifioida, tuotannolle pitää laatia Reilun kaupan kriteerit. Niissä määritellään esimerkiksi tuottajien saamat hyödyt ja ympäristön huomioimista koskevat vaatimukset. Uusia tuotteita tulee mukaan koko ajan: kullalle luotiin kriteerit aivan hiljattain, ja tällä hetkellä selvitetään muun muassa kumin, silkin ja puutuotteiden sertifioimista.

Kriteerien luomisessa menee kuitenkin aikansa, sillä tuottajien saamat hyödyt ja tuotannolle asetetut vaatimukset pitää sovittaa kyseisen tuotteen tuotanto-oloihin. Myös tuottajien konsultoimiseen tarvitaan aikaa.

Viime aikoina kriteerien luomista on onneksi pystytty nopeuttamaan, mutta tarve Reilulle kaupalle on niin suuri, että kaikkien tuottajien toiveisiin ei ole mahdollista vastata nopeasti. Onneksi on olemassa maailmankauppoja, joissa myydään esimerkiksi asiallisissa oloissa pienimuotoisesti tuotettuja käsityötuotteita, joille ei ainakaan vielä voi saada Reilun kaupan tuotesertifiointia.

Pienimuotoisesti tuotetut käsityöt ovat löytäneet tiensä äitienpäivän alla myös tavallisiin ruokakauppoihin. K-ruokakaupat myyvät kampanjaluonteisesti Reilun kaupan ruusukimppuja, joiden mukana tulee kenialaisen käsityöläisen tuottama rannekoru. Ruusujen mukana tulevia koruja on ollut tuottamassa vain muutama kenialaisperhe, joten kukkakimpun mukaan on pystytty laittamaan myös rannekorun tekijän kuva sekä lyhyt kuvaus hänen taustoistaan.

Näin reiluista ruusuista tulee siis lisätuloja myös sellaisille käsityöläisille, jotka eivät voisi muuten hyötyä Reilu kauppa -sertifioinnista.

Janne Sivonen, Reilun kaupan edistämisyhdistyksen viestintäpäällikkö


Bookmark and Share

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: