Siirry sisältöön

Pieni merkki tuo suuren avun ostopäätöksiin

28.05.2010 -

Ei tarvitse mennä montaa sukupolvea taaksepäin, kun ruoan syöminen ja ostaminen taisivat olla vielä yksinkertaisia asioita. Sitä syötiin, mitä omalla tai naapureiden pelloilla kasvoi, ja aika harvassa olivat ulkomailta tulevat elintarvikkeet. Ruoka oli tuttua lähiruokaa eikä sen valmistusprosesseja tarvinnut ihmetellä tai e-koodeja tulkita.

Nykyään ruoan syöminen on muuttunut niin monimutkaiseksi, että isoisoisoäitimme olisivat varmaan kauhuissaan. Paketeissa kerrotaan upeista terveysvaikutuksista, joista minä en ainakaan ota mitään selkoa. Ja asiantuntijat vaihtavat muutaman kuukauden välein kantaansa eri raaka-aineisiin ja niiden ainesosien terveellisyyteen. Sellaisen ruoan syöminen, jonka on itse kalastanut, kerännyt tai nähnyt kasvavan, on muuttunut harvinaiseksi etuoikeudeksi. Yhdysvaltalainen kirjailija Michael Pollan on antanut yksinkertaisen neuvon terveellisten ruokavalintojen tekemiseen: ”syö ruokaa, pääasiassa kasviksia”. Minusta oikean ruoan löytämistä saattaa hankaloittaa markettien hyllyillä valtavina riveinä notkuvat elintarviketeollisuuden ruoankaltaiset valmisteet, joita ei Pollanin mielestä saisi edes kutsua ruoaksi.

Kun olen saanut jonkinlaisen käsityksen ruoan terveellisyydestä, huomaankin olevani vasta puolitiessä valintojen tekemisessä. Joskus on esimerkiksi vaikea tietää, mikä tarjolla olevista vaihtoehdoista on kaikkein ympäristöystävällisin. Ruoan eettisyyttä pohtiessani tiedän yleensä tarkasti, mitä ostamiltani tuotteilta haluan. Esimerkiksi oikeudenmukaista palkkausta, inhimillisiä työoloja ja lapsityövoiman hyväksikäytön kieltämistä luulisi kaikkien kannattavan. Jostain syystä suuressa osassa kehitysmaissa tapahtuvasta tuotannosta näiden tavoitteiden toteutuminen on kuitenkin todella kaukana.

Reilun kaupan sertifiointimerkki on onneksi edelleenkin, myyntien ja tuotteiden lukumäärän kasvaessa, luotettava merkki alkutuotannon inhimillisistä työoloista ja korvauksista. Pestimme alussa meille harjoittelijoille pidettiin perehdytykset Reilun kaupan järjestelmän eri osa-alueiden toiminnasta, ja valvonta-perehdytyksessä selailimme läpi tilojen ja tuotantolaitosten valvonnassa tarkasteltavien asioiden paperinivaskoita. Tarkastettavia asioita ei ole vähän! Itse viljelyn ja tuotannon lisäksi yllättävän paljon valvotaan muitakin asioita, muun muassa osuuskuntien päätöksenteon demokraattisuutta, palkkatyöläisten järjestäytymisen mahdollisuutta ja Reilun kaupan lisien käyttöä. Tämä tarkoittaa paljon työtä valvojille ja sertifioiduille tiloille, mutta helpottaa meidän ostajien päätöksentekoa ja eettistä kuluttamista.

Valintojen tekeminen ruokaostoksilla voi toisinaan olla melkoisen kamalaa puuhaa. Jokainen uusi hyllylle ilmestynyt Reilun kaupan tuote tekee kaupassa käymisestä onneksi vähän helpompaa. Ostos kerrallaan!

Kirjoittaja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen tuoteharjoittelija Reetta Koskela.


Bookmark and Share

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: