Skip to content

Pieniä tekoja, suuria saavutuksia

31.10.2010 -

”Ennen emme koskaan kuvitelleet, että kylässämme olisi sähköt. Tiesimme, että hallitus ei niitä meille järjestäisi. Mutta sitten tuli Reilu kauppa, ja kiitos sen, jo 30 kylämme talossa on sähköt”, sanoi malawilainen sokerinviljelijä Aubrey Chilenje maanantaina Helsingissä.

Aubreyn viljelijäyhteisö Kasinthula alkoi myydä sokeriaan Reilun kaupan sokerina, aluksi neljänneksen koko sadostaan, nyt kahden vuoden ajan jo koko satonsa. Tyytyväisenä Aubrey esitteli valokuvia klinikasta, 14 kaivosta ja tietokoneista, joita viljelijät ovat hankkineet kylän kouluun. Nämä ja Aubreyn kertomat muut esimerkit Reilun kaupan tuomista muutoksista riittivät jälleen kerran vakuuttamaan minut siitä, että maailma todellakin voi muuttua ostos kerrallaan.

Aubreyn kanssa Suomeen saapui sunnuntai-iltana toinen vieras Kasinthulasta, Charity Mzongwo. Koko alkuviikon maanantai-aamusta torstai-iltapäivään he kiersivät ympäri maata kertomassa Reilusta kaupasta. Väsymättä ja iloisesti hymyillen. Kylmästä säästä ja isosta kulttuurierosta välittämättä.

”Tilanne pelloilla oli aikaisemmin todella huono. Nyt viljelijät menevät pelloille toivo mielessään”, Charity, 29-vuotias kolmen lapsen äiti sanoi ja jatkoi, että hänen henkilökohtainen haaveensa oli saada koulutettua kaikki lapsensa.

Kulunut viikko on kasvattanut myös minussa uskoa siitä, että yhdessä voimme saada aikaan vielä isoja asioita. Niin monet ihmiset ovat edistäneet Reilua kauppaa paitsi ostamalla tuotteita, myös puhumalla Reilusta kaupasta, järjestämällä töissä Reilut nyyttärit, ja niin edelleen, ja niin edelleen.

Näin syksyisten iltojen iloksi monet leipovat, ja leipomistahti vain kiihtyy joulua kohti mentäessä. Perinteiset pullat, marjapuurot, kakut ja erityisesti piparkakut, joihin voi lisätä monia Reilun kaupan raaka-aineita (siirappia, kanelia, pippuria…), ilahduttavat täällä sen lisäksi, että niillä on vaikutusta myös siellä kaukana.

Dansukkerin Reilun kaupan ruokosokerituotteiden valikoimasta reilu leipuri löytää tarvitsemansa tuotteet joka lähtöön! Tänään voit voittaa reilun leipurin starttipaketin. Osallistu kilpailuun heti, kymmenen nopeinta voittaa!

Kiitos kaikille onnistuneesta Reilun kaupan viikosta! Jatketaan mekin työtä iloisesti ja väsymättä.

Kirjoittaja on Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa.


Bookmark and Share

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: