Skip to content

Siwan päätöksellä rajut seuraukset banaanin- viljelijöiden elämään

14.01.2011 -

Vuonna 2005 silloinen Tradeka, nykyinen Suomen Lähikauppa, teki rohkean päätöksen vaihtaa kaikki Siwoissa myytävät banaanit Reilun kaupan banaaneiksi. Päätös oli ensimmäinen laatuaan EU:n alueella, vain Sveitsin COOP oli aiemmin rohjennut tehdä saman. Reilun kaupan hedelmiksi vaihtuivat sittemmin Siwoissa myös appelsiinit ja ananakset.

Maailmalla näitä esimerkkejä on tullut Siwan jälkeen lisää. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa Sainsbury’sin kauppaketjussa on myyty vuodesta 2007 lähtien vain Reilun kaupan banaaneja. Määrät ovat tietysti huimat, pelkästään Sainsbury’sin kaupoissa myydään vuosittain 650 miljoonaa Reilun kaupan banaania (1 200 kpl minuutissa!). Lue tästä lisää.

Mikä tällaisten päätösten vaikutus sitten on banaaninviljelijöiden elämään? Siwoissa on myyty vuosina 2005–2010 miljoonia kiloja ecuadorilaisia Reilun kaupan banaaneja. Banaanit ovat tulleet El Guabon osuuskunnasta, josta olemme saaneet Suomeenkin vieraita useita kertoja näiden vuosien aikana. Tuottajien omakohtaisia kertomuksia Reilusta kaupasta voi lukea sivuiltamme.

Kun itse kävin El Guabossa pari vuotta sitten, painui mieleeni eräs tapaaminen satamassa. Juttelin 39-vuotiaan banaaninviljelijämiehen Abel Ugarte Marqueen kanssa Reilun kaupan vaikutuksista hänen elämäänsä. Abel kertoi vakuuttavasti kuinka suuri muutos Reilun kaupan ansiosta on tapahtunut hänen tilallaan. Abel kuvasi elävästi, miten Reilun kaupan kriteerien mukaiseen viljelyyn siirryttyään hänen tilalleen palasi elämä: hyönteiset, linnut ja maata möyhentävät madot palasivat ja koko tila alkoi näyttää aivan toiselta kuin ennen. Vasta silloin he olivat tajunneet, miten kuollut maaperä oli vuosikausien ajan harjoitetun ei-kestävän tuotantotavan jäljiltä.

Tapasin myös 0,7 hehtaarin tilaa vanhan äitinsä puolesta hoitavan, 52-vuotiaan perheenisän Wilo Suarezin. Tila oli silloin ollut vasta vuoden El Guabon osuuskunnan jäsen, aiemmin he olivat myyneet banaaninsa neljän välikäden kautta eteenpäin. Wilo sanoi: ”Olen kiitollinen siitä, että olemme El Guabon osuuskunnassa ja Reilussa kaupassa, sillä aiemmin saimme joskus vain 20 senttiä laatikko, ja nyt saamme kunnon hinnan banaaneistamme. 20 sentillä ei pystynyt ostamaan edes pakkausmateriaalia, saati sitten kattamaan muita tuotantokustannuksia.”

Reilun kaupan takuuhinnan ansiosta Wilo pystyy nyt elättämään perheensä. Ecuadorissa 18,14 kilon banaanilaatikosta maksetaan Reilun kaupan takuuhintaa 8,40 dollaria eli valuuttakurssista riippuen noin 6,40 euroa. Takuuhinnan lisäksi maksetaan banaanilaatikosta myös Reilun kaupan lisää yksi dollari, joka käytetään koko yhteisöä hyödyttäviin elinolojen parannuksiin. El Guabon Reilun kaupan lisillä on esimerkiksi palkattu opettajia lähikouluihin ja ostettu välipalaa koulujen oppilaille.

Kuullessani nyt, että Siwoissa palataan askel taaksepäin ja ensisijaisena banaanina Siwoissa myydään tänä vuonna ei-reilun kaupan banaaneja, ajattelin Wiloa ja Abelia sekä Franciscaa, joka kävi vuosi sitten vieraanamme. El Guabon banaaninviljelijöiden mahdollisuudet saada tuottamansa banaanit Reilun kaupan markkinoille heikkenevät tämän päätöksen myötä huomattavasti ja he joutuvat todennäköisesti nyt myymään banaanejaan ns. tavallisina, eli huomattavasti huonompaan hintaan. Koska Reilun kaupan takuuhinta on laskettu sellaiseksi, että se todella kattaa kestävän tuotannon kustannukset, voin vain kuvitella mitä tämä päätös Abelin, Wilon ja Franciscan elämässä tarkoittaa.

Kun nyt Siwoissa myydään jotain toista ei-reilun kaupan banaania – oletettavasti halvempaan hintaan – mietin kuinka paljon hinnasta päätyy tuottajille. Reilun kaupan banaanikilo on maksanut Siwoissa n. 2,25 euroa ja siitä on tuottajille päätynyt vähintään tuotantokustannukset kattava korvaus. Kuka tietää, mitä jää tuottajille käteen ei-reiluista banaaneista? Pystyykö sillä elämään ja elättämään perheen. Tai huolehtimaan lasten koulumaksuista? Pystyykö sillä kehittämään tuotantoa ja pitämään ympäristöstä huolta?

Ja sitten se tärkein kysymys meille täällä Suomessa: onko sillä väliä, millaisissa oloissa kasvatettuja banaaneja me syömme? Välitämmekö me?

Minä ainakin välitän ja teen kaikkeni, jotta Siwoissa myytäisiin jatkossakin Reilun kaupan banaaneja. Lähden nyt niitä Siwaan ostamaan, ja jos niitä ei ole, kerron mielipiteeni asiasta. En ole vuosiin ostanut muita kuin Reilun kaupan banaaneja enkä aio ostaa tänä vuonnakaan.

Kirjoittaja on Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa.


Bookmark and Share

Mainokset
3 kommenttia leave one →
  1. Ilona permalink
    20.01.2013 - 11:14

    Perustetaanko Reilun kaupan banaanit takaisin Siwaan – Facebook sivu?

Trackbacks

  1. Reilu blogi tarjoaa tietoa ja ajattelemisen aihetta « Maailmankauppa Tasajako
  2. Lukemisen arvoista » Anssi Kela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: