Skip to content

Keskon pääjohtaja syvensi Reilun kaupan tuntemustaan kukkatilalla Keniassa

06.05.2011 -

Aiemmin keväällä kerroin käyneeni Keniassa Reilun kaupan kukkatiloilla. Kuvailin tunnelmia hyvien tuotanto-olojen ääreltä ja jaoin kanssanne muutamia kuvia. Nyt kerron, miksi olin matkalla.

Sysäys matkaan syntyi kaksi vuotta sitten, kun Reilun kaupan edistämisyhdistyksen silloinen toiminnanjohtaja Tuulia Syvänen ja kansainvälisen organisaatiomme Fairtrade Internationalin johtaja Rob Cameron kävivät tapaamassa Keskon pääjohtajaa Matti Halmesmäkeä. Tuulia ja Rob puhuivat hänelle muun muassa siitä, miten tärkeää on omin silmin nähdä ja kokea Reilun kaupan hyödyt tuottajamaassa.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin Keskon pääjohtaja matkusti näitä hyötyjä näkemään ja kokemaan ja minä matkustin hänen kanssaan. On todella upeaa, että suuren ja arvostetun pörssiyhtiön pääjohtaja on niin kiinnostunut yhtiönsä myymien tuotteiden alkuperästä, että lähtee tuollaiselle matkalle! Arvostan suuresti sitä henkilökohtaista kiinnostusta ja sitoutumista, jota matka osoitti.

Näimme Keniassa Oserianin kukkatilalla, että Reilun kaupan kukkia kasvatetaan tehokkaasti, ammattitaitoisesti ja työntekijöitä kunnioittaen. Näimme, miten Reilun kaupan lisätuloilla on kehitetty tilan koulua ja terveyskeskuksen toimintaa. Vierailimme päiväkodissa, jossa työntekijöiden lapsista pidettiin hyvää huolta. Saimme tutustua kouluun ja vierailimme oppitunneilla. Pääjohtaja teki suuren vaikutuksen oppilaisiin kertoessaan omasta taustastaan ja minä sain tilaisuuden kertoa heille, miten Reilun kaupan väki täällä kaukana Suomessa tekee töitä, että he saisivat käydä koulua.

Harvoin olen työssäni saanut tilaisuutta keskustella kenenkään kanssa yhtä pitkään ja perusteellisesti Reilun kaupan merkityksestä, vaikutuksesta ja hyödyistä. Pääjohtaja Halmesmäki tiesi paljon Reilusta kaupasta ja sen lähtökohdista jo ennen matkaa, mutta uskon, että matkan jälkeen tämä teoreettinen tieto muuttui kokemuksen kautta syvällisemmäksi ymmärrykseksi.

Kuten olen aiemminkin tässä blogissa kirjoittanut, tuotannon epäkohtien ja toisaalta Reilun kaupan tarjoamien ratkaisujen tiedostaminen on varmin tae sille, että ihminen sisäistää tämän kansainvälisen liikkeen oleellisemmin merkityksen. Merkityksen sisäistäminen on varmin tae sitoutumiselle Reilun kaupan edistämiseen myös jatkossa.

Keniassa syntyi ajatus siitä, että Kesko lahjoittaa äitienpäivän juhlatilaisuudessaan suomalaisille äideille 10 000 Pirkka Reilun kaupan ruusua. Arvaatte varmaan kuka niitä kukkia on Kaivopuiston tilaisuudessa ensi sunnuntaina jakamassa? Kyllä, siellä äitejä Reilun kaupan ruusuilla ilahduttaa pääjohtaja Halmesmäki ja minulla on ilo olla siellä hänen kanssaan, saan lausua kiitossanat äitien puolesta.

Tulkaa paikalle äidit, nähdään siellä!

Kirjoittaja on Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa.

Bookmark and Share

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: