Siirry sisältöön

Cocoa is Ghana and Ghana is cocoa!

21.09.2011 -

Palasin viime viikolla Ghanasta, jossa suomalaisilta, virolaisista ja ruotsalaisista Reilun kaupan vapaaehtoisista ja työntekijöitä koostunut ryhmä oli EU:n rahoittamana tutustumassa Reilun kaupan toimintaan. Reissun aluksi tapasimme Reilun kaupan työntekijöitä Fairtrade Afrikan toimistolla pääkaupungissa Accrassa. Tämän pohjustuksen jälkeen pääsimme itse asiaan, tutustumaan tuotantoon banaani- ja ananastiloilla sekä kaakao-osuuskunnassa.

Kun matkasta on kulunut viikko; on aika summata vaikutelmia. Itselleni vahvimmaksi tunteeksi jäi se, miten suorat vaikutukset Reilulla kaupalla on ihmisten elämään. Kun kylä saa Reilun kaupan lisän käyttöönsä, se merkitsee koulua, terveydenhoitoa, puhdasta vettä, demokraattista järjestäytymistä sellaisten asioiden ympärille, jotka hyödyttävät koko yhteisöä.

Ghanalaisten tuottajien suurin haave on se, että he voisivat myydä koko tuotantonsa Reilun kaupan markkinoille. Nyt osa tuotannosta joudutaan usein myymään tavallisena tuotteena, jos Reilun kaupan markkinoilla ei ole riittävästi kysyntää. Loppujen lopuksi kaikki valta palautuu tavalliseen kuluttajaan, joka miettii, ostaako tällä kertaa reilua vai ei. Olin yllättynyt, että Afrikassa maailma tuntui yhtäkkiä hyvin pieneltä.

Grace Addai on ghanalainen kaakaon viljelijä Kuapa Kokoo -viljelijäyhteisössä.

Ghanassa on mahdoton välttyä kuulemasta sanontaa: Cocoa is Ghana and Ghana is cocoa! Kaakao on keskeinen tuote Ghanan taloudelle – se tuo maan vientituloista 40 prosenttia ja työllistää suoraan pari miljoonaa viljelijää.

Paikallisen Kuapa Kokoon osuuskunnan kaakaonviljelijöiden ja muiden yhteisön jäsenten kertomukset kuvastavat hyvin sitä, mistä Reilussa kaupassa todella on kyse. Kuapa Kokoon osuuskunnassa on mukana noin 64 000 kaakaon pienviljelijää 1 350 eri kylässä ympäri maata, ja se on ainoa viljelijöiden omistaja osuuskunta Ghanassa. Vuosina 2008 ja 2009 Kuapa Kokoo yksin myi yli neljäsosan kaikesta Reilun kaupan järjestelmässä tuotetusta kaakaosta.

Mitä enemmän kaakaota osuuskunta myy Reiluna, sitä suuremman määrän koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin tarkoitettua Reilun kaupan lisää se kerää.

Kuapa Kokoon viljelijät ovat käyttäneet Reilun kaupan lisää muun muassa puhtaan veden saamiseen yhteisöihin, viljelytapojen kehittämiseen sekä koulujen rakentamiseen ja lasten opiskelun tukemiseen. Tärkein asia, joka yhteisölle yleensä ensimmäisenä hankitaan, on puhdas vesi. Likainen vesi aiheuttaa paljon tauteja.

Kaakaonviljelyssä Länsi-Afrikassa lapsityövoiman hyväksikäyttö on vakava ja yleinen ongelma. Sen kitkeminen on ollut yksi Kuapa Kokoon tärkeimmistä painopisteistä.  Ghanassa arvellaan olevan noin miljoona lasta, jotka joutuvat työskentelemään. Kaakaotiloilla heitä on arvioitu olevan noin 180 000. Suurin syy lapsityövoiman käytölle on köyhyys ja se, että kylässä ei ole kouluja, jonne lapset voitaisiin panna. Osasyy on myös lapsityövoiman halpa hinta. Ongelman kitkemisessä tärkeintä on köyhyyden vähentäminen ja sosiaalisten ongelmien ratkominen.

Reilu kauppa kieltää lapsityövoiman hyväksikäytön, ja puuttuu suoraa sen syihin auttamalla viljelijöitä ansaitsemaan kestävän tuotannon kustannuksen kattavat tulot tuotteistaan. Reilun kaupan lisillä maksettavat koulut ovat myös osa ongelman ratkaisua.

Myös naisten oikeuksien ja osallistumisen lisääminen on tärkeä osa Reilun kaupan toimintaperiaatteita. Kuapa Kokoon osuuskunnan jäsenistä 28 prosenttia on naisia. Grace Addai, 58-vuotias Kupa Kokoon viljelijä ja paikallisten naisten ryhmän sihteeri kuvasi Reilun kaupan järjestelmää näin:

”Reilussa kaupassa on parasta se, että se ei huijaa. Naisten ryhmän kautta olemme voineet esimerkiksi lainoittaa köyhiä perheitä.”

Kirjoittaja on Reilun kaupan edistämisyhdistyksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Suvi Reijonen.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. Pirjo Kunnari permalink
    22.09.2011 - 12:09

    Olipa kiva lukea tekstiäsi.Matkan kokemukset ja tuntemukset palautuivat lämpiminä mieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: