Siirry sisältöön

Valitsen sinut, Reilu kauppa!

28.10.2011 -
by

Kun minulta kysytään miksi suosin Reilua kauppaa, en tiedä mitä vastata. Mieleeni nousee jatkokysymys: miksi en suosisi Reilua kauppaa? Elämä on täynnä valintoja, ja minä valitsen Reilun kaupan. Eettisen kaupan tuotteiden suosiminen mielletään usein ”vaihtoehtoiseksi”. Joka kerta kun ostamme tai kulutamme jotain, teemme valinnan. Myös ei-reilun kaupan suosiminen on valinta.

Minäkin olen kuluttajana usein valintojen edessä. Nyky-yhteiskunnassa uskomme ei-reilun kaupan olevan ”normaalia” kauppaa, ja esimerkiksi Reilun kaupan suosiminen on arvovalinta. Ei kai kukaan halua tieten tahtoen suosia juuri epäeettisiä tuotteita, ihmiset vain uskovat asioiden olevan omien vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolella. Ostamalla Reilun kaupan banaaneja en tosiaankaan pysty vaikuttamaan kaikkeen, mutta pystyn juuri sillä hetkellä valitsemaan paremmin. Useimmiten me ihmiset emme kuitenkaan tee ostopäätöksiä rationaalisin perustein, enkä voi väittää puntaroivani kaikissa tilanteissa tuotteiden ja palveluiden eettistä puolta. Silloinkin perusteluksi riittää, että Reilun kaupan banaanit ovat, no, sympaattisempia.

Fakta on, että elämme epäreilussa maailmassa. Globaali kauppapolitiikka on epäreilua ja siitä hyötyvät lähinnä länsimaat ja ylikansalliset yritykset. Reilu kauppa ei ratkaise globaalin kauppapolitiikan ongelmia, mutta ainakin se herättää keskustelua ja ajatuksia siitä, miten asioiden ei tarvitsisi olla.

En halua ajatella maailman epäreiluutta sentään ihan jatkuvasti. Reilun kaupan logo takaa minulle kuitenkin pienen hetken eettisyyttä elämässä. Reilun kahvikupillisen ajan tiedän valinneeni oikein.

Kirjoittaja on Eettisen kaupan puolesta ry:n jäsen ja Reiluttaja Johanna Harjunpää.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: