Skip to content

Tänä vuonna juhlitaan osuustoimintaa

10.02.2012 -

Noin kolme neljäsosaa Reilun kaupan tuottajista on pieniä perheviljelijöitä, joiden maatilat ovat keskimäärin 1,4 hehtaarin kokoisia. Voimat yhdistämällä pienestäkin voi tulla suuri. Maailman ensimmäinen Reilun kaupan tuote – kahvi – viljeltiin meksikolaisten pientuottajien osuuskunnassa, ja nykyään reilua kahvia tuotetaan kolmella mantereella yli 300 osuuskunnassa. Kaiken kaikkiaan Reilussa kaupassa mukana olevilla tiloilla työskentelee vajaa miljoona pienviljelijää ja noin 160 000 palkkatyöläistä.

YK on julistanut vuoden 2012 kansainväliseksi osuustoimintavuodeksi. Yli miljardi ihmistä kuuluu johonkin osuuskuntaan, ja Suomessakin peräti 84 prosentilla aikusväestöstä on ainakin yhden osuuskunnan jäsenyys. Osuuskuntien koko vaihtelee muutaman hengen organisaatioista jäsentensä omistamiin suuryrityksiin. Moni jäsen ei luultavasti edes tiedä jäsenyydestään.

Koska Reilu kauppa sai alkunsa pienten osuuskuntien aloitteesta, on luontevaa, että kansainvälinen kattojärjestömme Fairtrade International on juhlavuodessa mukana. Reilulla kaupalla ja pientuottajien osuustoiminnalla on samat lähtökohdat: ihmiset yhdistävät voimansa, päättävät asioistaan demokraattisesti ja pyrkivät kohti yhteistä päämäärää. Reilussa kaupassa tuottajien yhteistoiminta tarkoittaa laajenevaa ja kannattavampaa tuotantoa, vahvempaa neuvotteluasemaa ja suurempaa roolia  tuotantoketjussa.

Fairtrade International juhlii merkkivuotta julkaisemalla verkkosivuillaan säännöllisesti tuottajatarinoita Reilun kaupan tuotteita viljelevistä osuuskunnista eri puolilta maailmaa. Osuustoiminta näkyy tänä vuonna myös myös Fairtrade on the road blogissa sekä reilun kaupan järjestöjen yhteisen Fair Trade Advocacy Officen sivuilla.

Kirjoittaja on Janne Sivonen, Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: