Siirry sisältöön

Unelmaduunissa

22.02.2012 -

Usein meiltä toimistolaisilta kysytään, että mitä te siellä Reilussa kaupassa oikein teette, ”kun te kerran ette myy niitä tuotteita”. Kysymys on oikein hyvä, sillä monenlaistahan täällä tehdään – ja tietenkin paljon asioita, jotka eivät näy ulospäin. Pähkinänkuoressa kaikki toimintamme tähtää siihen, että kehitysmaiden viljelijät saisivat mahdollisimman paljon lisätuloja Reilusta kaupasta ja pystyisivät niiden turvin kehittämään itseään ja yhteisöitään.

Reilua kauppaa edistää Suomessa työkseen 12 henkilöä. Yhdistys toimii kolmessa tiimissä: Asiakkuustiimi mahdollistaa Reilun kaupan tuotteiden monipuolisen valikoiman Suomen markkinoilla tekemällä yhteistyötä yritysten, kaupparyhmien ja maahantuojien kanssa. Samalla varmistetaan, että markkinoille tulevat tuotteet täyttävät kansainvälisten Reilun kaupan kriteerien vaatimukset. Viestintä- ja markkinointitiimin tehtävänä on Reiluun kauppaan liittyvä tiedotus- ja kampanjointityö. Tiimi on onnistunut työssään silloin, kun yhä useammat suomalaiset kuluttajat ja yhteisöt, kuten kaupungit ja seurakunnat, tietävät miksi Reilua kauppaa tarvitaan ja haluavat arjessaan tehdä pienen valinnan kehitysmaiden ihmisten toimeentulon puolesta. Hallintotiimi puolestaan vastaa siitä, että toimiston arki sujuu. Tiimi huolehtii siitä, että yhdistyksen raha-asiat ovat kunnossa ja yhteydenotot toimistolle ohjataan oikealle henkilöille – ja että esimerkiksi meille viikoittain tulevat kymmenet materiaalitilaukset lähtevät tilaajalle ajallaan ja tehokkaasti.

Kurkistetaanpa sitten tavalliseen, helmikuiseen työpäivään. Työskentelen yhdistyksen viestintä- ja markkinointitiimissä projektisuunnittelijana, ja teen töitä Reilun kaupan kaupunki -hankkeen sekä muiden kampanjoidemme parissa.

Aamupäivällä kokoustetaan: lyödään lukkoon maaliskuun Gastro-messuille osallistumiseen liittyviä yksityiskohtia ja suunnitellaan sitä, miten voisimme tarjota Facebook-faneillemme entistä enemmän sellaista sisältöä, josta he ovat kiinnostuneita. Lyömme myös kollegan kanssa viisaat päät yhteen ja mietimme, miten voimme aktiiveille suunnatulla toimintaoppaalla saada Suomen Reilun kaupan kaupunkien määrän villiin kasvuun. Iltapäivällä puolestaan istutaan alas suunnittelemaan lokakuulle ajoittuvaa Reilun kaupan viljelijän Suomen-kiertuetta: mitkä olisivat uudenlaisia ja kiinnostavia vierailukohteita viljelijälle?

Kokousten välissä suunnittelen kampanjabannereita, vastaan reiluista raaka-aineista koottujen reseptien valokuvausta käsitteleviin sähköposteihin ja vapaaehtoisen kaupunkiaktiivin kysymyksiin, kirjoitan Keski-Aasiaan liittyvää infotekstiä sekä viimeistelen Reilun kaupan puusta valmistettuja huonekaluja käsittelevän uutisen.

Samaan aikaan myös viereisissä huoneissa työskennellään kuumeisesti. Meneillään on tilastointia ja taulukointia, tiedonkeruuta ja opastamista. Toimistolla etsitään Keski-Aasiassa asuvia suomalaisia tai Suomessa asuvia keski-aasialaisia avuksi viestintähankkeeseen, keskustellaan kansainvälisten kollegoiden kanssa sertifiointimerkin käyttöä säätelevistä ohjeista ja järjestellään Reilua kauppaa valvovan FLO-Certin vierailua Suomeen.

Samaan aikaan toisaalla tutkitaan kuntien ja kaupunkien hankintayksiköitä tulossa olevaa suurta postitusta varten, pohditaan verkkosivujen tuotehaun kategorioita, autetaan virolaista jälleenmyyjää löytämään kaipaamaansa Reilun kaupan tuotetta myyntiin sekä neuvotaan uutta Reilun kaupan tuotetta suunnittelevaa yritystä sopimus- ja saatavuusasioissa. Ideointiakin on meneillään: toimistolaisten voimin suunnitellaan käyntikorttia reiluja tuotteita myyvien nettikauppojen käyttöön, ja muuan reilun työpaikan apuna visioidaan Reilun kaupan näkymistä heidän kestävän kehityksen päivässään.

Kun työpäivä on ohi ja on aika lähteä kotiin, ei voi kuin todeta, että olen onnekas saadessani tehdä tätä merkityksellistä työtä. Voisi jopa sanoa, että unelmaduunia.

Saara Manelius. Kirjoittaja työskentelee Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä projektisuunnittelijana.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: