Siirry sisältöön

Vapaaehtoisuus tuottaa hyvää Keski-Aasiassa

04.05.2012 -
by

Vaikka Keski-Aasian maat ovat luonnonvaroiltaan rikkaita, ovat köyhyys ja toistuvat     luonnononnettomuudet osa useiden alueella asuvien ihmisten arkea. Sen jälkeen kun maat itsenäistyivät Neuvostoliitosta, on entisten neuvostotasavaltojen taloudellinen tilanne ja infrastruktuuri heikentynyt. Ihmisten arjessa tämä näkyy puutteellisina terveys- ja koulutuspalveluina sekä ongelmina puhtaan veden ja sähkön saamisessa. Myös maanjäristykset, lumi-, muta- ja maanvyöryt sekä tulvat ja kuivuuskaudet koettelevat Keski-Aasian maita vuosittain.

Suomen Punainen Risti tukee Tadzhikistanissa ja Kirgisiassa – Keski-Aasian kahdessa köyhimmässä maassa – katastrofivalmiutta sekä yhteisöjen terveyttä ja kehitystä parantavia hankkeita. Hankkeita toteutetaan Suomen ulkoministeriön rahoituksella. Lisäksi Tadzhikistanissa on hiljattain aloitettu Euroopan unionin ja ulkoministeriön rahoittama tuberkuloosiohjelma, sillä HIV:n ohella tuberkuloositartuntojen leviäminen on maassa ajankohtainen ja vakava ongelma.

Vaikka luonnonmullistuksia ei kyetä täysin estämään, niiden ihmisille aiheuttamia vahinkoja voidaan lieventää. Tiedostuskampanjat, ensiapukoulutuksien järjestäminen ja evakuointiharjoitukset ovat keinoja vahvistaa kylien katastrofivalmiutta. Vapaaehtoistyön avulla voidaan myös lisätä ihmisten terveystietoja ja ehkäistä tautien leviämistä. Keski-Aasian maissa järjestöjä tarvitaan myös täydentämään viranomaisten työtä erityisesti alueilla, missä terveydenhuollon palveluja ei ole saatavilla.

Esimerkiksi Tadzhikistanissa sadat vapaaehtoiset antavat tärkeän panoksensa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun työhön, jotta heidän elinpiirinsä terveys ja turvallisuus kohenisi.

Koulutettujen vapaaehtoisten voimin eri puolilla Tadzhikistania etsitään paikallisia ratkaisuja luonnononnettomuuksien ja tautien ennaltaehkäisemiseen. Tulvien ja maanvyörymien estämiseksi on avattu tulvakanavia, vahvistettu jokivalleja ja istutettu vuorenrinteille hedelmäpuita sitomaan maa-ainesta tiukemmin paikoilleen. Punaisen Ristin ja Puolikuun terveysvapaaehtoiset jakavat tietoa tuberkuloosin tartuntatavoista sekä taudin oireista ja sen ehkäisystä. He pyrkivät myös vähentämään sairastuneiden syrjintää kertomalla, että tuberkuloosista voi oikealla hoidolla parantua.

Vapaaehtoisten ansiosta useiden erityisesti syrjäseuduilla sijaitsevien kylien vesipulmat ovat ratkenneet, kun kyliin on rakennettu vesipisteitä. Puhdas vesi on vähentänyt ihmisten sairastumista ripulitauteihin, ja kun vettä ei enää tarvitse kantaa kaukaa, on esimerkiksi kotitaloustöiden hoitaminen ja maanviljelyksen harjoittaminen helpottuneet. Onpa kylissä kerrottu myös, että lasten myöhästely koulusta on vähentynyt, kun heidän ei enää tarvitse osallistua vedenkantopuuhiin!

Kirjoittaja on Krista Brandt, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija, vastuualueena Keski-Aasia.

Keski-Aasiassa työskentelee tällä hetkellä kolme SPR:n avustustyöntekijää, joiden sijoituspaikkana on Tadzikistan.

Lue lisää täältä: http://www.punainenristi.fi/tutustu-punaiseen-ristiin/tyomme-maailmalla

No comments yet

Jätä kommentti